Bagageregels voor vluchten vanaf Schiphol

Wanneer je per vliegtuig reist kun je niet zomaar alle soorten bagage meenemen. Bovendien zit er verschil tussen wat je in je handbagage en wat je in je ruimbagage mee mag nemen. Lees hier alles over de bagageregels vanaf Schiphol.

Wat mag er mee in je handbagage?

Handbagage is de bagage die je zelf mee aan boord van het vliegtuig neemt, zoals je handtas of rugzak. Dit is bagage die je dus ook tijdens de vlucht kunt pakken.

Vanwege de veiligheid zijn er een aantal strenge regels voor het meenemen van handbagage. De meeste dingen die je niet in je handbagage mee kunt nemen, kun je wel meenemen als ruimbagage.

Vloeistoffen meenemen in je handbagage

Een bekend verbod is het meenemen van vloeistoffen. Je mag vloeistoffen meenemen in verpakkingen van maximaal 100ml. Dit geldt voor vloeistoffen in een flesje, gels, crèmes, pasta's, zalven en spuitbussen (zoals deodorant). Als je vloeistoffen mee wilt nemen, dan moet je ze in één doorzichtige plastic zak doen (hersluitbaar) van max. 1 liter. Als je meer vloeistoffen mee wilt nemen, dan kan dat alleen in je ruimbagage.

Ook een flesje water of frisdrank valt hieronder. De controle vindt plaats bij de security check na de check-in. Je hebt na de security check nog voldoende tijd (en gelegenheid) om iets te drinken te halen op Schiphol. Tip: je kunt een leeg flesje meenemen, en die na de security check weer met water vullen.

Voor medicijnen en babyvoeding gelden uitzonderingen. Als je kunt aantonen dat je de medicijnen, dieetvoeding of babyvoeding nodig hebt tijdens de vlucht, dan kun je meer dan 100ml meenemen. Voor medicijnen is een medische verklaring (van de dokter of huisarts) nuttig om de noodzaak aan te kunnen tonen.

Wanneer je drank of parfum op Schiphol koopt, krijg je die mee in een verzegeld zakje. Pas als je op je bestemming aangekomen bent mag je dit tasje openen.

Wat mag er nog meer niet mee?

Scherpe voorwerpen, messen of slagvoorwerpen (zoals een honkbalknuppel) zijn niet toegestaan in je handbagage. Ook een zakmes of een schaar valt hier onder. Een nagelvijltje, een klein schaartje (max. 6cm) of pincet zijn wel toegestaan.

Camera's, tablets en laptops zijn toegestaan om mee te nemen aan boord (en vanwege de kans op beschadigingen kun je die ook beter in je handbagage meenemen).

Explosieven of brandgevaarlijke stoffen zijn niet toegestaan, ook niet in je ruimbagage. Vuurwapens of (speelgoed)wapens die veel lijken op echte wapens zijn verboden in je handbagage. Deze kun je vaak wel meenemen in je ruimbagage, maar in het geval van echte wapens is het slim om van te voren contact op te nemen met je vliegmaatschappij: mogelijk heb je een vergunning nodig hiervoor.

Douane

Los van de veiligheidsregels mag je niet alles meenemen naar het buitenland. Zo mag je nooit drugs (inclusief softdrugs zoals wiet) meenemen, en ook geen wapens zoals pepperspray.

In veel landen is het niet toegestaan om etenswaren zoals vlees, groenten en fruit in te voeren. Hetzelfde geldt voor grote hoeveelheden sigaretten of drank. Van sigaretten of drank mag je een hoeveelheid voor persoonlijk gebruik meenemen. Grote hoeveelheden geld (meer dan 10.000 euro) moet je aangeven bij de douane.

Wat mag er mee in je ruimbagage?

Koffers die je bij het inchecken afgeeft vallen onder de ruimbagage. Deze bagage krijg je pas weer terug als je geland bent op je bestemming.

In je ruimbagage kun je bijna alles meenemen, ook vloeistoffen en scherpe voorwerpen. Er zijn een paar uitzonderingen waar je rekening mee moet houden.

Vloeistoffen die ontvlambaar zijn (zoals benzine) of explosief zijn, zijn verboden om mee te nemen in je ruimbagage.

De meeste vliegmaatschappijen verbieden het om lithium-ionbatterijen mee te nemen in je ruimbagage. Deze batterijen komen veel voor in laptops, camera's, hoverboards en andere elektronische apparaten. Je mag deze batterijen wel meenemen in je handbagage. De reden dat deze batterijen verboden zijn is omdat ze erg gevaarlijk zijn wanneer ze beschadigd raken. In je handbagage kun je ze in de gaten houden tijdens de vlucht, in je koffer kun je er niet bij in het geval van brand.

Elektronische sigaretten zijn vaak ook verboden in de ruimbagage, maar niet in je handbagage.

Afwijkende bagage

Heb je grote bagage of bagage met uitstekende delen (zoals een fiets of ski's)? Dan is het afwijkende bagage (in het Engels odd-sized luggage genoemd).

Deze bagage moet je eerst inchecken bij de normale incheckbalie voor je vlucht. Daarna ga je met de afwijkende bagage naar de odd-sized luggage balie in de vertrekhal, waar je de bagage afgeeft.

Dit beschouwt Schiphol als afwijkende bagage:

  • Tussen 32 en 80 kilo
  • Groter dan 100cm lang, 65cm hoog en 75cm breed
  • Maximaal 350cm lang, 100cm hoog en 100cm breed
  • Voorwerpen die kunnen rollen, uitstekende delen hebben of loshangende delen
  • Breekbare bagage
  • Huisdieren